torstai 4. tammikuuta 2024

Yhdet Jussukat

Nyt vuorossa heinäkuun sukat, ihan perussukat miehelle. Olen näitä alkanut sanomaan Jussukoiksi, koska neulon ne omin nuotein ja tuttuun tyyliin varpaista varteen useimmiten omalle miehelleni, Jussille.


 Ohje: Jussukat eli perussukat omin nuotein, varpaista varteen
Lanka: Svarta Fåret Sox 150g, väri 446012
Puikot: Chiaogoo Red Lace pyöröt nro 3½
Koko: 45
Menekki: 150 g
54 silmukka
Ravelryssa


Näistä sukista ei kauheasti kerrottavaa ole, joten jospa kertoisin vähän minun tavastani neuloa tällaiset perussukat.

Nykyään aloitan sukat kärjestä suunnilleen tällä tavalla, linkki löytyy myös tuolta tekniikkaosiosta. Neulon sukat pyöröpuikoilla luuppaamalla ja aloitan aina parittomalla silmukkamäärällä, jotta ainakin pohjapuikolle tulee pariton määrä. Silloin on helpompi tehdä kantapää vahvistettuna. Näissä sukissa loin alussa 9+9 silmukkaa.

Useimmiten teen kärkilisäykset neulomalla silmukat sekä etu- että takareunasta. Näissä sukissa tein lisäykset kerroksen ensimmäiseen ja toiseksi viimeiseen silmukkaan. Joskus teen vaihtelun vuoksi toiseen ja kolmanneksi viimeiseen. Teen ne aina joka toisella kerroksella.


Kiilalisäykset aloitan tämän kokoisissa sukissa, kun n. 16-17,5 cm on neulottu ja teen ne jalkapöytäpuikolle oikealle ja vasemmalle kallistuvin lisäyksin. Tässä kohtaa käytän silmukkamerkkejä, jotta on helpompi laskea lisäysten määrä.Vaihtelun vuoksi teen ne välillä tuonne pohjan puoleiseen reunaan, kuten näissä. Lisäysten määrä on pohjapuikon silmukat jaettuna kahdella ja pyöristettynä ylöspäin. Näissä sukissa siis 14 lisäystä kumpaankin reunaan.

Samaan aikaa tykkään myös aloittaa vahvistetun neuleen jalkapohjaan. Aloitan sen kiilamaisesti keskeltä ja levennän vahvistettua osuutta pikkuhiljaa.

Kiilalisäysten jälkeen teen lyhennetyt kerrokset varjosilmukoin eli shadow wraps -tyyliin, keskelle jätän "varjottomia" silmukoita 3, 5, 7, 9 tai 11 vähän siitä riippuen, miltä sukan pituus näyttää. Näissä jätin 9.


Seuraavana on vuorossa kiilasilmukoiden kaventaminen kantalapun neulomisen yhteydessä. Tykkään neuloa kantalapunkin vahvistettua neuletta ja kavennan oikealla puolella silmukat takareunoista oikein yhteen. Nurjalla puolella sitten teenkin niin, että kun silmukoita on jäljellä noin 6, käännän työn ja neulon loput silmukat oikealta puolelta "pakittamalla". Tai niin minä sanon, kun neulon oikeita silmukoita vasemmalta oikealle ja kavennan myös niin. Tällä tavalla saan kantalapun oikeasta reunasta yhtä napakan kuin vasemmasta. Muuten en saa.  Tässä linkki tuohon takaperin neulomiseen, jos jotakuta se kiinnostaa. Tämäkin linkki löytyy myös tekniikkasivulta.

Samalla tavalla neulon muuten ihan normikantalapunkin varresta aloitetuissa sukissa. Minulla on ollut harmina se, että oikean reunan silmukoista tulee liian löysiä, vaikka kuinka kiristäisin. Pakittamalla ei tuu.

Varrensuun joustinneuleeseen kavennan yleensä muutaman silmukan (näissä vain 2), jotta siitä ei tule liian löpsöä. Tässäpä siis varsin seikkaperäinen sepustus minun tavastani neuloa perussukat varpaista varteen. Peukku sinulle, jos jaksoit lukea tänne asti. 👍

Langasta sen verran, että se tuntuu mukavalta ja väreistäkin tykkään. Kutittavuudesta en osaa mitään sanoa, koska mies ei ole vielä näitä käyttöönsä saanut. Koko kerästä, 150 g, tuli aika lyhyet varret, mutta kai ne kelpaavat kotioloihin.


Succaplokeista olen sitä mieltä, että ne ovat ihan liian kapeat, kuten kuvista näkee. Nuo ovat suunnilleen kokoa 44-45, mutta ei niissä sukat pingotu. Ajatuksissa on ollut, että tilaan joskus vielä mittatilaustyönä leveämmät plokit. Saattaa jäädäkin ajatuksen asteelle, mutta toivoisin, että niitä joskus valmistettaisiin leveämpinäkin. Tilaisin heti. Vai ovatkohan ne, joissa kokoa voi säätää leveämmät...

Se täytyy vielä kertoa, että eilen oli taas niin mukava neulekahvila meillä Vallineulojilla, että oksat pois. Kiitos neuleystäville vielä tätäkin kautta. 💖

Käytkö sinä neuletapaamisissa ja jos käyt, niin missä?

Näissä mietteissä tänään,

Hepsi

12 kommenttia:

 1. Tulipa sopivasti tuo sun ohje kun olen itse aloittamassa sukkia varpaista varteen. Muuten kyllä menee mutta tuo kantapään kohta on aina yhtä vaikea. Pitäisi kutoa useammat näin että tulisi varmuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirena, no sattuipa kivasti! Toivottavasti tästä on apua sinulle. Ja kysy vain vaikka mesellä, jos on jotain epäselvyyttä. 💖
   Totta on, että useammat neulomalla sen oppii ja tulee tutuksi.

   Poista
 2. Luin koko postauksen, mutta selostus oli aika hepreaa, koska en ole koskaan kutonut sukkia kärjistä alkaen. Kivan väristä lankaa!
  Mukavia pakkaspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Stansta, kun jaksoit kuitenkin lukea!
   Kylmiä kelejä tosiaan pitelee ja sähkön hintakin huitelee huomenna pilvissä.

   Poista
 3. Kiitos seikkaperäisestä selostuksesta. Luulenpa, että palaan siihen vielä, kun seuraavan kerran uskaltaudun aloittamaan sukat varpaista - en nimittäin ole siinä kovinkaan taitava.
  Neulekahviloissa tai -tapaamisissa en ole käynyt, mutta olisi kiva kokeilla. Käyn seurakuntamme työtuvassa ja siellä neulotaan, joten se on tavallaan neuletapaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Puikoillanikin!
   Meillä on neuletapaamisissa "vieraskirja", ja siitä juuri eilen tarkistimme, että olemme aloittaneet nämä säännölliset tapaamiset vuonna 2009 huhtikuussa. Sitä ennenkin jo kävin neuletapamisissa, joskus jopa Helsingin Lankamaailmassa. Onneksi nyt on mukava porukka ihan kotikaupungissa.
   Mukava tuo työtupa ja sehän tosiaan on myös neuletapaaminen, kun kerran siellä neulotte.

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta sukkiin varpaista aloittaen. Voipi olla että teen joskus sukat niitä käyttäen, ei ilman ohjetta synny sukat näinpäin.

  VastaaPoista
 5. Pitäis joskus kyllä kokeilla tuota varpaista aloitusta.Varmaan helpointa kokeilla itelle sukkia, olisi sovitusjalka aina mukana :) Ehkäpä vielä yllätän itseni kokeilemasta varpaista aloitusta ja ainakin muistaa että siun blogissa oli hyvät neuvot

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Routa! Tiedä nyt, onko hyvät, mutta ainakin seikkaperäiset 😂

   Poista
 6. Kiitos ohjeesta. Tuo tapa pitäisi vielä opetella ettei aina tarvitsisi jännittää langan riittävyyttä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Sude 💖 Siihen tää tapa tosiaan auttaa.

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi! =)