torstai 27. tammikuuta 2022

Vuoden 2021 Lämpötilapeitto

 Uudenvuodenaattona valmistui viime vuoden viimeinen työ eli Lämpötilapeitto, joka on jo minun neljänteni ja kolmas suunnilleen samalla mallilla tehty. Kuvassa vasemmalta oikealle tammikuusta joulukuuhun, silmukkamerkit näyttävät kuukauden vaihtumisen.

 

Malli:  Siksakkia jälleen omin nuotein
Langat:  Erilaisia ja eripaksuisia jämälankoja (muutamia korkkaamattomiakin keriä) , puhdasta villaa ja villasekoitetta
Puikot:  HiyaHiya metallipyöröt pituus 150 cm, nro 4
Koko:  115 x 190 cm
Menekki:  1 kg 660 g
282 s, aloitettu virkkausaloituksella
Lisää Ravelryssa

Vaikka silmukkamäärä oli sama kuin edellisessä peitossakin, tuli tästä himpun verran kapeampi. Ehkä neuloin tiukempaa, ehkä suurempi osa langoista oli vähän ohuempaa, tiedä tuota.

Tässä kuvassa näkyy alkuvuosi tammikuusta kesäkuuhun.


Jos kaikki eivät vielä tiedä, niin tällainen lämpötilapeitto on koko vuoden kestävä projekti. Kyseessä on alunperin yhteisneulonta, mutta varsin vapaamuotoinen. Siinä voi itse päättää mallin sekä sen, mitkä värit vastaavat mitäkin lämpötilaa. Päivittäin neulotaan kerros tai kaksi aina sen mukaan, mitä mittari näyttää.

Syyskuusta joulukuuhun.

 

Minä olen katsonut lämpötilat oman kodin mittarista tai matkustaessani aina paikkakunnan mukaan. Viime vuonna ei kyllä paljon matkustettu...  

Periaatteenani on ollut, että tammi-, helmi, maalis, loka-, marras- ja joulukuussa katsoin mittariin aamulla eli yritin tallentaa päivän kylmimmän lukeman, ja muina kuukausina taas lämpimimmän eli noin kahdelta iltapäivällä. Tuolla tavalla saa enemmän vaihtelua väreihin.

Tässä toteutunut värikartta päivineen ja käytettyine lankamäärineen. Vähensin värejä edellsivuodesta neljällä, ja samalla lämpötila-asteikkokin vähän muuttui.

Viime vuonna oli siis täällä meillä eniten niitä päiviä, jolloin lämpötila oli nollasta +5 asteeseen, mutta paljon oli myös hellepäiviä ja pakkasia. Edellisenä vuonna ei lämpötila kertaakaan laskenut alle kymmenen pakkasasteen, eli silloin jopa 5 "kylmintä" väriä jäi käyttämättä, viime vuonna vain yksi. Jos haluat kurkata vuoden 2020 peittoa, niin tästä se löytyy.

Loppuvuosi heinäkuusta joulukuuhun.

Peitto valmistui jälleen ihan ajallaan eli vuoden viimeisenä päivänä perjantaina ja meni 9-vuotiaalle sukulaistytölle, joka näki päivää vaille valmiin peiton ja pyysi sitä itselleen. Sehän sopi vallan mainiosti, koska peitolle ei ollut vielä ottajaa.  💖


Olin jo miettinyt, että aloitanko enää tänä vuonna uutta peittoa, mutta koska edellinen löysi saajansa vähän niinkuin itsestään, niin onhan se aloitettu ja ihan ajan tasallakin. On näitä niin mukava neuloa ja lankojakin riittää.

Samalla mallilla teen tänä vuonnakin , mutta vähän silmukkamääriä rukkasin. Nyt lämpötila-asteikkokin on sama sekä värit, joten vuoden päästä on hauska verrata vuosia keskenään. 

Taas kysyn, että oletko sinä lämpötilapeittoa neulonut tai jotain muuta lämpötilatyötä tai aiotko neuloa?

Uteleepi
Hepsi

19 kommenttia:

 1. Ihana, taas! ♥
  En ole tehnyt, mutta jos asuisin vielä Rovaniemellä, niin ehkä kokeilisin. Täällä Helsingissä pitäisi varmaan valita värit desimaalien mukaan, heh heh.
  Mukavaa tulevaa viikonloppua ja muutenkin kaikkea hyvää! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Stansta 🥰
   Siellähän voisi laittaa asteikon vaikka parin asteen välein, niin saisi vaihtelua. Ennen näitä peittoja miekin luulin, että lämpötila pysyy aina päiväi aika saman, mutta mitä vielä! Vaihtelua on paljon, vaikka mekin täällä etelärannikolla asutaan.
   Hyvää viikonloppua sinullekin ja kaikkea hyvää 💓

   Poista
  2. Kiitos!
   Kerroin äidille ideasta ja hän kysyi missä päin peiton tekijätär asuu. En osannut vastata, mutta nyt osaan. :D

   Poista
  3. Kiva, että kerroit äidillesi 💖
   Juu, kotoisin Kotkasta tai oikeammin Karhulasta (syntynyt Toivelinnassa) ja nyt asunut Haminassa (tai ensin se oli Vehkalahtea, jo yli 40 vuotta.

   Poista
 2. Ihana peitto ja hieno idea. Minullakin olisi lankoja tuollaisen peiton tekoon mutta olisi pitänyt aloittaa vuoden alusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Palaga! Menneet lämpötilat saa kyllä netistä, joten hyvin voit vieläkin aloittaa! MOni katsookin ne pelkästään sieltä. 🥰

   Poista
 3. Ensimmäistä kertaa nyt luin lämpötilapeitosta. Tosi hauska idea ja kiva ajatus myös jakaa osiin; kevätkuukaudet, syksystä jouluun jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Virtuaalineuloja! Näihin jä helposti koukkuun!

   Poista
 4. Kuviointi tuo hienoa silmäniloa kauniiseen peittoon.

  VastaaPoista
 5. Ihana! Ja lysti yhteisneulonta. En ole tällaista aiemmin tiennytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja 💖 Facesta löytyy tämän vuoden ryhmä muistaakseni nimellä Lämpötilakäsityö 2022.

   Poista
 6. Ihana peitto! Ajatuksia on ollut, muttei tekoja. Ei varmaan tekoja pitkään aikaan. Kevättä kohti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi! Hyvä että on edes ajatuksia, joskus ne sitten muuttuu teoiksi 😘

   Poista
 7. Kaunis peitto ja melkoinen homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iso Gnu, vähän itsestäänhän toi tulee, kun vaan kerroksen pari neuloo päivässä.🥰

   Poista
 8. Taas olet tehnyt niin ihanan peiton! Jo neljännen! 😍 Muinoin olin aikeissa matkia sinua, mutta niin se vain jäi, mutta ehkä joskus...

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi! =)